ADULT MELODIC MUSIC

ADULT ORIENTED MUSICS WITHOUT LIMITS - FROM SMOOTH JAZZ, FUSION & NU-COUNTRY THROUGH POP METAL AND HARD ROCK

Zene

Utolsó kommentek

  • TomAce: Láttam, hogy a MEX szóba került, nekem is nagy kedvencem, a blogomban is írtam róluk hosszabb szös... (2008.09.09. 18:41) A MAGYAR WEST COAST
  • Hiller Antal: Mi is ezt a stílust szeretjük játszani,de sajnos erre nincs igény!!! (2008.08.18. 01:01) A MAGYAR WEST COAST
  • attis: Feloszlott a Toto: attis.blog.hu/2008/06/09/feloszlott_a_toto_1 (2008.06.09. 13:44) Asia koncert Budapesten
  • Peter "Pádre" Slaughter: Egy kis ízelitő az új Whitesnake album (Good to be bad) első heti fogadtatásáról néhány ország slá... (2008.05.06. 16:10) WHITESNAKE KONCERT BUDAPESTEN!!
  • Peter "Pádre" Slaughter: Arról,hogy a Def Leppard is jön-e velük,arról még nincs infom.De kutatok. (2008.04.10. 16:42) WHITESNAKE KONCERT BUDAPESTEN!!
  • Utolsó 20

Rovatok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2007.11.18. 15:11 dandoadi

MI IS AZ AZ AOR ?

Nos, arról, hogy mi is az AOR, többféle vélemény, megközelítés létezik. Az AOR kifejezés, vagyis az “Adult Oriented Rock" rövidítése számomra 2 műfjat jelöl. Elég sok az átfedés a kettő között, így nyilván rokonműfajokról beszélünk, azonban mégis egyértelműen elkülöníthető a kettő. Az AOR gyökerei valahol a 70es évek közepére/végére tehetőek, olyan arénarock bandák fémjelzik ezt a korszakot, mint a Boston, a Styx, a Kansas, a Foreigner, a Toto, az REO Speedwagon, az Eagles, vagy épp a Journey. Ezen bandák keverték először a rockzenében a nagyívű popdallamokat és magával ragadó slágerességet, olykor lágyságot a rock keménységével, energiájával. Erre a korszakra tehetőek az első power balladák. (Noha pl. a Zeppelin akkor már megírta a Stairway To Heaven-t és az Aerosmith is megjelentette már a Dream On-t.) Később a 80as évek elejére már az egyik legsikeresebb stílussá vált, olyan előadókkal, mint az Asia vagy a Survivor.

És most kanyarodjunk vissza picit a 70es évekhez, és egy másikfajta AOR-hoz. A “másik AOR" gyökerei szintén a 70es években keresendőek, azonban egy egészen más stílusban és hozzáállásban. Los Angeles a sztriptízbárokon és a hajbandákon kívül híres mesteri és zseniális session (stúdió) zenészgárdájáról is. A sessionzenész az a fajta hangszeres, aki ellentétben a mainstream zenészekkel, valójában végig a háttérben dolgozik, és különböző előadók különböző stílusú lemezein csodálhatjuk sokszínűségét és tehetségét. Jazztől rockon át a popon és a soulon keresztül minden műfajban otthon van, és akár többszáz, többezer lemezen is szerepel, mint zenész, de arcát nem sok esetben adja a produkcióhoz. Nos ilyen stúdiózenészek alkották a Los Angeles-i dömping magját, ők voltak felelősek szinte minden igényes, akkoriban sikert elért produkcióért a 70es, 80as években. Többek között belőlük verbúválódott a ToTo zenekar is, akik olyan lemezeken hagyták ott a kezük nyomát, mint Michael Jackson Thriller-e, vagy a Pink Floyd The Wall-ja. Nos ezen zenészek legjava készítette el a West Coast zene bibliáját, az azóta is legendás és klasszikus Airplay című albumot, amit több AOR rajongói oldal is minden idők legnagyobb AOR lemezeként emleget. Az Airplay két frontembere Jay Graydon és David Foster, két páratlan tehetség, az igényes pop/rock zene keresztapjai. Nevükhez fűződnek a Grammy-díjat bezsebelt, slágerlistás 70es, 80as évekbeli előadók sikerlemezei, - felesleges lenne sorolni, hiszen a sor végtelen….Nos ezek a session zenészek és producerek mind a szó minden értelmében profi zenészek, akik mint említettem nagyon sokat merítenek a jazz és a funk elemeiből, ezért gyakran említik őket a smooth jazz kategóriában is. Mint mondtam ez elég összetett :) A lényeg hogy ez az AOR egy érdekes és minőségi elegye a pop, a rock, a jazz és a funk zenének, legtöbb esetben a West Coast jelzővel illetik. Ez a műfaj főleg Japánban hódított teret, és hódít most is, ott igazi kultusza van ezeknek az előadóknak, zenészeknek, lemezeknek. Az említett session muzsikusok a mai napig aktívak, és rendre készítik el igényesebbnél igényesebb AOR/West Coast lemezeiket és dolgoznak más előadókkal, akárcsak az aranykorban.

Most pedig térjünk vissza a tradicionális hard rock alapú AOR zenékhez, amik a 80as évek közepére az egész USA signature soundjává váltak. Angliából ott volt a hatalmas sikerű Def Leppard, majd a 80as évek elejére, közepére az USA-ban is felbukkantak olyan bandák, mint a Night Ranger, vagy a Bon Jovi, akik a Survivor által kitaposott vonalon próbáltak érvényesülni egy fiatalosabb köntösben, immáron az MTV-re készen. Mivel sikerük bombasztikus volt, hamar egész sor ilyen banda alakult, akik a hard rock keménységét keverték a pop slágerességével, és az “MTV-fazonnal". A velük párhuzamosan futó glam és heavy metal bandák (Twisted Sister, Ratt, stb.) is előbb-utóbb a kommerszebb úton próbálkoztak, ki kisebb, ki nagyobb sikerrel. A 80-as évek végére, 90es évek elejére csak úgy ontotta magából a stílus a jobbnál jobb fiatal bandákat, akiket hajlamosak voltak a pop/glam metal jelzővel illetni és egybemosni az akkori hajbandákkal, legtöbbször helytelenül. Ilyen volt pl. a Giant (szintén egy session legenda, Dann Huff vezetésével!), a Winger, a Firehouse, a Trixter, a Slaughter, a Nelson, a Danger Danger, vagy a Damn Yankees, akik egyaránt ostromolták az MTV-t és a Billboard 100-as listáján is előkelő helyen szerepeltek. A stílus olyan szinten volt sikeres, hogy a 80as években olyan klasszikus 60as, 70es évekbeli bandák is alkalmozkodtak a modern trendekhez, mint a Chicago, a ZZ Top, vagy a Jefferson Airplane, immáron Starship néven, de a legtöbb 70es évekbeli banda átépítette sajátos stílusát a modern korba (Van Halen, Kiss, Heart, Genesis, Yes - hogy csak a legnagyobbakat említsem). A stílus virágzásának a már ismert okok (kurt cobain és az alternatív/grunge láz) vetettek véget. A stílusnak az új évezredben ismét óriási rajongói bázisa van, igaz a mainstream erről nem hajlandó tudomást venni, viszont a 80as évek nagy bandáinak turnéi mind a mai napig nagyon sikeresek. A hard rock zene már hosszú ideje összefonódik az AOR műfajjal, így igazából elválasztani csak érzés szerint lehet.

Mi ezen az oldalon megpróbálunk a lehető legszélesebb skálán foglalkozni minden olyan zenével, ami a műfajhoz kapcsolható, reméljük sok mindenki örömére!

3 komment


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Steew 2007.11.18. 22:35:37

Hejjj!!! A dzsojsztikot kihagytad hé, az is nagy hatással vót az igényes zenére. Jó?

Macc 2007.11.19. 18:36:17

Jah, meg a Slayert is....Kerry King forever.. :S:D
süti beállítások módosítása